Cara Tanak Pulut Guna Rice Cooker😊😘 :)
Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah dan dikurniakan kesihatan yang baik jua hendaknya..
Masak pulut dan serawa durian ni adalah hari ahad yang lalu.. gara-gara terliur tengok serawa durian Hainom :)
Jadi merajinkan diri lah membuatnya.. bukan dah musim durian kat tempat saya ni kekawan.. lain Hainom balik kampung Muo dah musim derian gitew :D
Ini durian yang saya frozeen kan.. bak kata Lieya Latif.. masa musim durian ni kita frozeen.. bila teringin boleh makan hihihi..
Saya tanak pulut ni guna rice cooker kekawan.. malas benor nak mengeluarkan pengukus tu.. lagi pun nak masak sikit ajer.. guna rice cooker ni lagi mudah..
Meh lah tengok resepi saya yang mudah ini :)
TANAK PULUT GUNA RICE COOKER
Bahannya :-
- 3 cawan beras pulut
- 3 cawan air
- sedikit garam
- daun pandan
Caranya :-
1. Cuci beras pulut sehingga bersih kemudian toskan.
2. Lepas tu alihkan kedalam rice cooker, masukan air dan garam serta daun pandan.
3. Dalam tempoh 10 minit , kacau pulut tersebut agar masak sekata, jangan kacau beriye nanti hancur pulak, (macam hainom dia tak kacau, petik ajer cook dan biar masak sendiri.. insyaAlla masak sekata katanya :)
4. Kemudian bila button telah naik kepada warm, kacau sekali lagi, kemudian biarkan ia lembut dan masak sepenuhnya.
5. Siap dihidangkan bersama serawa durian ke, sambal tumis ikan bilis ke, ikan masin ke atau inti kelapa :)
Jadi petang tu memang meriah lah anak beranak memakan pulut dengan serawa durian ni.. emmmm dapnyaaa.. sehingga menjilat pinggan hahhaha.. tu Nabil lah :D
Nak resepi serawa durian di sini Serawa durian sedap dan mudah


Komentar
Posting Komentar