APAM LABU LEMBUT DAN GEBU ..
Buat apam labu ni pada hari Ahad yg lalu.. hehehe dah jadi baja organik baru nak update entri kan.. Ni kakak lah nampak labu yg menguning cantik tu.. ambil 1/4 bahagian jer.. cukup-cukup utk resepi ni. Mula-mula tergoda dengan Kak Rose blogger My Kuali tu tayang.. sudah teringin nak makan..
Ternyata sedap sekali.. lembut.. gebu dan kekal lembut hingga ke petang.. buatnya tidak lah susah sangat..
Mohon share resepi ye Kak Rose :)
RESEPI APAM LABU
Bahan A
- 3 s/b Tepung gandum (ratakan)
- 2 s/t Yis
- 1 s/t Gula Kastor
- 3 s/b Air Suam
Bahan B :
- 230 gm Labu direbus lembut
- 150 gm Gula
- 1 biji telor
- 150 ml Santan Pekat
Bahan C :
- 200gm tepung gandum
- 1 1/2 s/t Baking Powder (Ayak sama tepung)
Caranya membuatnya :-
1. Campurkan bahan-bahan A dan kacau hingga sebati. Kemudian biarkan adunan selama 5-10 minit.
2. Kemudian campurkan semua bahan-bahan B dalam pengisar dan kisar halus. Tuangkan dalam mangkuk adunan.
3. Masukan bahan C ke dalam adunan B yg dikisar sedikit demi sedikit dan Kacau rata dan sebati.
4. Masukan pula bahan A tadi dan kacau hingga sebati. Perap adunan sehingga 1 jam , ditutup mangkuknya.
5. Panaskan kukusan dan tuang adunan tadi kedalam bekas kecil atau loyang yg telah disapu minyak dan kukus sehingga masak (kalau bekas kecil kukus 15-18 minit)
6. Hidangkan bersama kelapa muda parut yg digaul dengan sedikit garam dan kukus kelapa sebentar agar kelapa tidak mudah basi.
Makan lewat petang pun masih lembutdan gebu apam labu ni.. tak rugi membuatnya sebab anak-anak pun suka :D
SELAMAT MENCUBA
Komentar
Posting Komentar