GORENG KACANG BUNCIS DENGAN KICAP
Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah dan diberikan kesihatan yg baik jua..
Balik kerja petang tu... buka peti ais.. persoalannya nak masak apa.. lauk dah tahu nak masak apa.. cuma sayurnya apa nak dimasak.. tengok hanya tinggal kacang buncis ajer.. apa pulak yg sedap nak dimasak kacang buncis yg tiada regunya karot dan kobis bunga jika hendak membuat sayur campur.. maka jadilah Goreng Kacang Buncis Kicap..
Sudah lama saya tak masak kacang buncis ni sebab en suami kurang suka.. saya dan anak2 saja yg suka.. jadi biarlah en suami makan asam pedas ikan parang dengan bendi tu..
Rasanya pertama kali saya masak kicap ni.. sehingga najeeha komen.. sedap lah mama masak macam ni krap kruk makan sayur ni.. hahaha sayur masak macam tu pun ko kata sedap wahai anak ku.. Dulu-dulu arwah mak selalu masak Gulai dengan udang kacang buncis ni.. rindu pulak masakkan arwah mak :(
RESEPI GORENG KACANG BUNCIS KICAP
Bahannya :-
- 1 ikat kacang buncis (saya selalu beli yg diikat sayur tu RM5 utk 3 ikat kat pasar tu.. kekawan agak-agaklah ye)
- 1 biji bawang merah kecil - dihiris
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- 1 biji cili merah - dihiris
- 3 sudu besar kicap lemak manis
- segengam ikan bilis
- sedikit garam
Caranya :-
- Goreng ikan bilis sehingga garing, angkat toskan, ketepikan.
- Lepas tu tumis bahan hiring sehingga wangi, kemudian masukan kicap dan sedikit air. Gaulkan.
- Kemudian masukan kacang buncis, goreng sehingga lembut lepas tu masukkan garam dan ikan bilis goreng tadi (saya suka masuk ikan bilis kemudian, nanti ikan bilis sentiasa rangup). Gaul mesra serta perasa garamnya. Jika secukup rasa boleh lah diangkat.
- Siap untuk dihidangkan.


Komentar
Posting Komentar