GULAI CENDAWAN KUKUR DENGAN PUCUK UBI ... lauk nostalgia buat diri saya ..

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah jua..

Tajuk entri bukan kemain lagi.. nostalgia sungguh lah ye.. apa tak nya.. saya membesar dgn lauk ni.. bila dapat cendawan kukur ni.. satu nikmat yg Allah beri yg di syukuri.. arwah mak membesarkan kami dgn menoreh getah bagi membantu arwah abah.. bila ikut mak menoreh getah dan musim cendawan kukur ni tumbuh.. lajunya kami mengutip dari pokok getah yg tumbang.. selalunya tumbuh musim hujan mcm ni.. 2 hari hujan 1 hari panas.. pastu hujan balik.. maka tumbuh lah cendawan.. dah lama saya mencari cendawan ni.. bila jejalan dipasar pagi stadium Shah Alam tu.. terus jer saya beli.. boleh tahan juga harganya.. 100gm dah RM6.00.. kalau sekilo dah RM60.00.. perghh dah sama harga dengan udang galah yg besar tu.. mula2 suruh adik tu timbang 100gm .. tengok alahai ciputnya.. tambahlah dik jadi 200gm ujar saya.. ye lah bila dah dibersihkan nanti tinggallah semangkuk..

Saya regukan dengan pucuk ubi... emmmm mangkin nostalgia lah mengetuk pintu hati.. dulu2 semua sayuran ni petik jer sekeliling rumah.. sekarang semuanya berbeli..
Sewaktu saya suruh kak nabilah membersihkannya.. punyalah bercinta ya amat.. bila nak habis ni mama.. saya bantu juga dia.. setelah saya menyediakan bahan-bahan lain utk memasak cendawan kukur ni..
Teruja anak-anak hendak memakannya.. hendaknya kak Nabilah.. dulu-dulu mama makan cendawan ni .. cendawan ni cantik macam bunga katanya.. cuba akak nabilah perhatikan.. bentuk macam kukur kelapa.. orang dulu-dulu nak buat gulai atau apa jua masakan guna santan.. kena kukur.. hujung besi tu utk mengukurnya.. mama pernah guna dulu tolong arwah uwan.. dulu-dulu mana ada  lagi mesin kelapa tu.. sekarang dah senang ujar saya..

Apa yg kita makan dan dimasak oleh mak kita dulu-dulu.. lepas tu kita buat pulak utk anak2 kita.. terasa indahnya..

Resepi saya mudah jer kekawan.. jom intai :)

RESEPI GULAI CENDAWAN KUKUR PUCUK UBI

Bahannya :-
  • 200gm Cendawan Kukur (bersihkan kemudian rendam dengan air garam utk buang pepasir yg melekat di cendawan tu)
  • 2biji bawang merah kecil *
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 biji cili merah *
  • 5 biji cili api* (ikut pedas yg kekawan hendak ye) *ditumbuk lumat.
  • 1 ikat pucuk ubi - direbus/dicelur sedikit.
  • 1 batang serai dititik
  • 1 helai daun kunyit
  • 1 mangkuk santan cair
  • 1 mangkuk santan pekat
  • 1/2 keping asam keping
  • Garam secukup rasa
Caranya :-
  1. Cuci cendawan kukur yg telah direndam tadi sehingga bersih. Toskan, ketepikan.
  2. Masukan santan cair dan bahan tumbuk, kemudian masukan cendewan kukur, masak hingga lembut, gunakan api yg perlahan, sebab nanti cendawan ni liat kalau tak masak betul.
  3. Apabila cendawan kukur dah lembut masukan santan pekat, pucuk ubi yg direbus tadi, asam keping, serai, daun kunyit dan garam secukup rasa.
  4. Apabila semuanya telah secukup rasa, tutup api, angkat dan bolehlah dihidangkan bersama nasi putih.
Lepas tu saya post kat wasap group keluarga.. dah dapek makan gulai cendawan kukur.. kata saya..

Lepas tu adik saya yg Itam tu balas "Lomak tu" maknanya sedap..
Saya kata dulu kita kutip kat kebun atas bukit tu..

Lepas tu adik saya kata nak cari lah atas bukit tu..
Kak Alang  saya kata.. "Carilah Itam kalau jumpo.. cendawan telinga gajah banyaklah" hahaha..
Kak Andak (kita orang panggil Indok) pun teruja .. suruh cari dia boleh tolong masakan..
Nampak sangat cendewan kukur ini begitu dekat dihati kami adik beradik.. aduhai rindu sangat dengn moment tu.. dengan makanan arwah mak mengikat ukhuwah kami adik beradik..



Komentar

Postingan populer dari blog ini

Iftar 3 Ramadhan 2017

Orange Coktail

Alhamdulillah SUJUD Syukurku Kepada ALLAH... Ampunilah Dosa-Dosaku..