IKAN CENCARU MASAK KICAP

Salam petang yg ceria kekawan :)

Sebenarnya ikan cencaru ni saya nak masak macam solok lada yg di buat oleh blogger Kak Rose dari Blog My Kuali tu, dah siap belah belakang ikan tu , suruh adik yg tukang siang tu.. malangnya saya terlupa nak beli kelapa.. dah lah itu bahan utamanya.. jadi nak ke kedai dalam weekdays .. memang lah malas nak singgah sebab nak terus cepat sampai rumah nak masak.. maka jadilah lauk ini , ikan cencaru masak kicap.. ~__^.

Lama dah tak masak kicap ikan, jadi bila saya masak ni bertambah-tambah anak-anak makan.. Nabil masih berpantang lagi.. saya goreng kan ikan tenggiri utknya..
Resepi versi ikan cencaru masak kicap ni memang mudah kekawan.. Janji anak2 kenyang dan sedap kata mereka..

RESEPI IKAN CENCARU MASAK KICAP

Bahannya :
  • 2 ekor ikan cencaru sederhana besar dikerat dua.
  • 1 biji bawang besar - dihiris sedang
  • 2  ulas bawang putih - dihiris
  • 1 inci halia - dihiris
  • Herba 4 sekawan,  1 bunga lawang, 2 pegaga, 1/2 kayu manis dan 2 bunga cengkih
  • 2 biji cili hijau dikerat 4
  • 1 biji tomato di kerat 6
  • 1 cekak sohuun - direndam
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar kicap lemak manis
  • 1/2 cawan air
  • Garam secukup rasa
Caranya :-
  1. Garam dan kunyitkan ikan, kemudian goreng sehingga masak, angkat dan ketepikan.
  2. Menggunakan minyak sama, kurangkan sikit minyak tu , tumis bahan hiris, herba 4 sekawan, cili hijau, apabila semua telah sedikit layu, angkat, ketepikan.
  3. Lepas tu masukan air, kicap pekat dan lemak manis, didihkan air, letak sohuun pulak, apabila sohuun separuh kembang, masukan tomato dan garam.
  4. Kemudian masukan bahan tumis tadi dan ikan goreng tadi. Gaul mesra semua sehingga merisa kedalam ikan.
  5. Angkat dan siap utk dihidang.


Komentar

Postingan populer dari blog ini

Salam Maulidur Rasul ... Jom Telusuri Biodata Kekasih Kita S.A.W

Sambal Tauhu Masam Manis

Jom bersihkan peti sejuk