Masak Lomak Cili Api Daging Salai by Noxxa

Salam tengahari yg ceria kekawan :)
Lunch apa tengahari ni ..


Masak Lomak Cili Api Daging Salai ni.. masa hari Rabu yg lalu.. ialah dah cuti menjaga Nabil berkhatan tu.. Daging salai ni punya lah lama bertapa kat dalam frozeen tu , daging salai korban tu hari.. teringat pulak komen Daddy Ziyyad "Dah patut pun dimasak tu kak" hahaha.. masa saya masak kari daging itu hari.. Akak gagah jugak memasak  DZ.. utk en suami akak ni.. 
Masak lomak kali ni versi dah podeh punyo.. sobab en suami pun perut dah tak boleh makan podeh-podeh laie.. ~__^

Apa lagi saya gunakan lah Cik Noxxa saya dengan jayanya.. membantu saya masak dengan cepat..
Jom intai resepi masak by Noxxa ni..

RESEPI MASAK LOMAK CILI API DAGING SALAI

Bahannya :-
1 Kg Daging Salai di hiris sederhana
1 mangkuk santan Cair
1 mangkuk santan pekat
1 biji cili merah*
5 biji cili api*
3 biji bawang merah kecil*
2 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
1 inci halia *(*ditumbuk lumat, saya suka tumbuk dari blend)
2 batang serai - dititik
1 keping asam keping
1 helai daun kunyit
3 biji kentang - dipotong 4 (saya regukan dgn kentang jer)
garam secukup rasa


Caranya :-
1. Satukan bahan tumbuk, daging salai, santan cair, serai, asam keping dan kentang.
2. Kemudian tekan butang HP sehingga 25 dan tekan butang On/Off tu. Tunggu sehingga bif berbunyi.
3. Release kan wap nya.

4. Kemudian tekan butang Stir Fry ( tengok gambar tu.. elok jer dia mendidih)
5. Masukan santan pekat, daun kunyit dan Garam, masakan selama 5 minit, kacau selalu takut pecah santan.
6. Apabila semua secukup rasa boleh tekan tekan butang On/Off tu. Siap utk dihidang tu..


Tengahari tu.. punya lah berselera anak-beranak makan.. Jeeha paling suka sebab tak pedas.. Jeeha ni pun perut sensitif juga.. kejap je nanti sakit perut.. saya ambil juga 2 - 3 ketul.. hahaha teringin juga tu.. 

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Salam Maulidur Rasul ... Jom Telusuri Biodata Kekasih Kita S.A.W

Sambal Tauhu Masam Manis

Jom bersihkan peti sejuk