IKAN MERAH STEAM KUAH TOMYAM PUTIH
Assalamualaikum kekawan..
Selamat bercuti dihujung minggu..
Dah masak ke atau pergi kenduri .. kalau gi kenduri tak payah masak.. gantung periuk kuali minggu ni..
Saya tengok dah meleleh air liur bila terlihat di wall FB saya kekawan.. Nak gak cuba .. kita save dulu kat sini :)
Ikan merah stim berkuah tom yam putih
Bahan2 utama:
3 keping besar ikan merah
5 batang serai - di ketuk
1 biji bawang holland- di potong kasar
5 ulas bawang putih - di cincang halus
3 keping hirisan lengkuas
1 inci halia - dihiris nipis
5 helai daun limau - dikoyak2an
9 biji cili api - diketuk
Sebiji tomato - di potong wedges
Sedikit hirisan daun ketumbar
Bahan2 perasa kuah:
7 biji limau kasturi - diperah & diambil airnya( kalau suka lebih masam boleh lebihkan)
2 sudu besar sos ikan
4 sudu besar susu cair
Air 2 cawan
Garam & gula & aji secukup rasa..
Cara..
Satu kan semua bahan2 perasa kuah dalam mangkuk.. Kacau sebati..rasa..
Kalau dah sesuai rasa boleh start kukus..
Sediakan kukusan..
Masukkan kesemua bahan2 utama berserta bahan2 perasa kuah dalam bekas kukusan..
Kukus selama 20 -30minit.. — dengan Sobarina Mohamed, Shamsul Baharin Sulaiman, Nenek Nur'dhiadan 34 yang lain.

Komentar
Posting Komentar