KENDURI JAGUNG ~__^
Hari tu entri hainom okje kata dia kenduri roti, saya pulak kenduri jagung ^__^. Pergi pasar tani pagi stadium Shah Alam tu, dalam perjalanan nak balik tu lalu lah di perjalanan kaki sebelah satu jalan tu, konon nak jalan pintas ke kereta, sekali tu ada lori 1 tan jual jagung, jagung memang kegemaran en suami, lepas tu abang tu jual 50 sen sahaja setongkol.. wah murah tu kata en suami.. apa lagi dia pun ambil lah 10 tongkol, baru RM5.00 katanya.. dalam pada yg sama abang tu ada jual kelapa pandan madu.. memang manis airnya.. anak2 suka sangat.. tu pun abang tu jual RM3.00 satu, beli tiga, siap belah , jadi campur semuanya RM14.00, tapi en suami bayar RM15.00 aje..tak payah ambil baki .. tak apa bang kata en suami sama memberi sama merasa.. pastu abang tu boleh lagi bagi 3 tongkol jagung masuk dalam beg plastik tu.. aduhai memang murahlah rezeki abang tu kan.. suka bersedekah lagi..
Jadi petang tu, minum petang kami berasaskan jagung lah kan :)
Anak2 kata nak buat sweet corn yg macam kat supermarket tu lah mama.. Layan jugaklah.. saya suruh mereka pipil satu-satu biji jagung tu macam jual yg dalam plastik tu kan.. suka hati mereka dapat makan sweet corn.. cef nya siapa lagi kalau bukan kakak nabilah :)
RESEPI SWEET CORN ( JAGUNG MANIS)
Bahannya :-
- 4 tongkol jagung manis @ 1 peket jagung manis
- 3 sudu besar susu pekat manis (boleh agak-agak)
- 1 Sudu besar majerin
- secubit garam
Caranya :-
1. Kukus jagung hingga masak.
2. Kemudian masukan dalam mangkuk, masukkan majerin, susu pekat dan secubit garam.
3. Gaul sehingga mesra sebati.
4. Siap untuk dihidang, sedap bila makan waktu panas ..
Petang tu juga saya buat bubur jagung kegemaran en suami tu.. saya buat banyak, saya panjangkan sedekah tu kepada jiran-jiran saya,
saya buat bubur jagung bersago sebab anak2 suka sangat dengan sago ni..
RESEPI BUBUR JAGUNG BERSAGO
Bahannya :-
- 5 tongkol jagung manis(diricih-ricih)
- 1/2 cawan sago di rendam
- 1 1/2 cawan gula pasir (agak2 kalau nak manis boleh tambah)
- 5 cawan santan cair
- 1 cawan santan pekat.
- 2 helai daun pandan disimpulkan.
- Secubit garam
Caranya :-
1. Masakan santan cair bersama jagung, masak jagung hingga empuk.
2. Lepas tu masukan gula pasir.
3. Kemudian masukan tepung sagu, daun pandan dan secubit garam.
4. Biarkan mendidih , lepas tu masukan santan pekat, kacau rata dan sebati sehingga sago elok masak nya.
5. Siap untuk dihidang.
Komentar
Posting Komentar