GULAI IKAN PARANG PUCUK PEGAGA
Salam petang yg ceria kekawan :)
Kita mak2 ni bila balik kerja selalu fikir apalah nak masak petang ni.. punya mencari idea utk memasak.. macam saya lah.. balik kerja letak barang2 terus terjah petiais .. apa lauk ada tengok ada ikan parang .. buka laci petiais tu ada pulak pucuk pegaga.. dalam hati kata buat masak gulai ikan parang dengan pucuk pegaga ni ok jugak.. asyik asam pedas je.. dua hari lepas baru masak asam pedas hehehe..
Jadi gigih lah menumbuk cili.. punya nak rasa feling2 masakan kampug gitew.. mula menumbuk ala2 wanita melayu terakhir hahaha.. yg pasti memenuhi selera saya kan.. en suami pun suka juga masak gulai ni tapi no 1 tetap asam pedah.. dah orang Melaka + Johor kan hehehe..
Jom lah intai resepi saya yg mudah ni.. 15 minit siap masak.. sebab semua bahan dah tersedia tinggal nak masak jer.. santan pun saya dah siap perah dan simpan siap2 dalam petiais tu.. macam tu lah mak2 yg bekerja.. bila hari minggu siapkan benda2 yg nak masak bila weekdayskan.. :)
RESEPI GULAI IKAN PARANG PUCUK PEGAGA
Bahannya :-
- 2 potong ikan parang
- 2 biji bawang merah kecil *
- 1 inci kunyit hidup*
- 1 Biji cili merah*
- 5 biji cili padi*(ikut pedas yg kekawan hendak ye) * ditumbuk lumat.
- 1 mangkuk santan cair
- 1 mangkuk santan pekat
- 1 helai daun kunyit
- 1 ikat pucuk pergaga
- 1 btg serai dititik
- 1/2 keping asam keping
- Garam secukup rasa
Caranya :-
- Masukan santan cair dan bahan tumbuk, kemudian masukan ikan parang. Kacau selalu sehingga ikan hampir masak baru masukan santan pekat.
- Kemudian masukan pucuk pegaga, asam keping,serai dan daun kunyit, garam secukup rasa.
- Bila dah elok mendidih dan ikan pun masak. garam dah secukup rasabolehlah ditutup apinya.
- Siap untuk dihidang makan sama nasi putih panas.


Komentar
Posting Komentar