GULAI KULIT LEMBU DENGAN UMBUT KELAPA 😊
Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah dan dikurniakan kesihatan yang baik jua hendaknya..
Bila usia dah menginjak kilauan emas ni.. mula lah teringin nak makan masakan yg rare ni.. Kulit lembu dengan umbut kelapa.. mula2 makan ni masa kenduri kahwin kawan kerja di Banting nun.. masa tu lah merasa kulit lembu ni hahhaha.. sebelum ni tak tahu.. kena pulak dengan tekak kesedapannya .. en suami pun kali pertama memakannya.. jadi hari ahad yang lepas masa pergi pasar tani di stadium shah alam tu.. ada pulak yg jual umbut kelapa ni.. pastu kulit lembu yg siap proses ni saya beli di pasar malam rabu di seksyen 7.. beli dalam 300gram gitew.. cukuplah melepaskan keinginan.. bak kata hainom tu.. teringin dia macam nak KFC.. hehehe...
Resepi saya cukup mudah kekawan.. tambahan saya hanya perlu merebus sebentar kulit lembu tu untuk melembutkan sedikit lagi, baru sedap dimakan kan hihihi :)
RESEPI GULAI KULIT LEMBU DENGAN UMBUT KELAPA
Bahannya :-
- 300gram kulit lembu yg telah diproses
- umbut kelapa (dipotong nipis)
- 2 inci lengkuas
- 1 inci halia
- 20 biji cili api
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 300 gram santan pekat
- 300 gram santan cair
- 1 keping asam keping
- garam secukup rasa.
Caranya :-
1. Rebus lengkuas, halia dan cili api, bila telah agak layu angkat dan toskan.
2. Kemudian kisar bahan rebus dengan bawang putih dan bawang merah.
3. Tumiskan bahan kisar sehingga wangi, kemudian masukkan santan cair dan kulit lembu, biarkan sehingga kulit lembu empok.
4. Lepas itu masukkan umbut kelapa, santan pekat, asam keping, dan garam.
5. Masaknya sehingga kuah menjadi pekat dan garam secukup rasa, lepas tu boleh lah dihidangkan.
Adalah setengah periuk ni saya masak, meratah ajer dah semangkuk hahaha.. anak2 saya masak tomyam ayam, telur dadar dan kailan ikan masin.. Alhamdulillah diberikan nikmat kan kekawan.



Komentar
Posting Komentar