PAIS IKAN ..... emmmdapnya...😍😘
Salam petang yang ceria kekawan :)
Lama saya tak berkarya disini dengan entri masakan saya kan hihihi :) sibuk saya dalam bulan2 yang lepas ..
Masakan pais ikan ni semalam .. lihat ada pulak jual di pasar tani pagi tu.. tengok besar-besar pulak ikannya bilis putih ni.. saya beli dalam 300 gram ajer.. bila masak ni.. tentu teringat almarhumah mak suka sangat buat pais ikan dulu-dulu.. pais udang sungai pun sedap .. mana cari udang sungai sekarang ni kan..
Resepi saya cukup mudah kekawan.. resepi dari bonda yang tercinta kan.. air tangan orang tua kita memang sedap.. sekarang kita pulak... anak2 suka bila kita masak.. masa saya memanggang pais ikan ni.. aromanya menyucuk hidung Nabil..
"sedapnya bau ni mama, mama masak apa?" soalnya..
nampak sangat tak sabar nak makan..
"ini namanya pais ikan" balas saya.. nanti dah siap kita makan ye ujar saya lagi..
Jom intai resepi mudah saya ini.
RESEPI PAIS IKAN
Bahannya :-
- 300 grm ikan bilis putih (ikut suka ikan mana yang anda suka ye)
- 3 biji bawang merah*
- 10 biji cili api *
- 2 batang serai dihiris-hiris
- 1 mangkuk kelapa parut ambil putihnya
- 1 inci kunyit hidup* (*ditumbuk lumat)
- 2 helai daun kunyit dihiris-hiris
- sedikit air asam jawa
- Garam secukup rasa
- Daun Pisang untuk membungkus
Caranya :-
- Siang ikan dan cuci hingga bersih ..ketepikan
- Tumbuk bahan yang bertanda * hingga lumat. bersama garam. bila dah lumat masukan kelapa lepas tu tumbuk sehingga mesra kelapa dengan bahan tumbuk tu.
- Kemudian gaulkan ikan dengan kelapa yg telah ditumbuk dan masukan daun kunyit yg telah di hiris tadi... rasa garamnya kemudian perap sekejap.
- Lepas tu bungkus didalam daun pisang sehingga selesai
- Kemudian panggangkan diatas kuali leper , saya panggang guna pemanggang ajaib tu jer, dengan api yg perlahan lebih kurang 15 minit lepas tu terbalikan dan panggang lagi selama 15 minit lagi..
- Bila siap di masak bolehlah dihidang...
Senangkan kekawan hehhe... SELAMAT MENCUBA


Komentar
Posting Komentar